Kérdése van? Hívjon minket! +36204215413

113797 AL-KO JET 3600 CLASSIC
AL-KO JET 3600 CLASSIC
RRP: 49 900 Ft 
46 900 Ft

AL-KO JET 3600 CLASSIC

113797 AL-KO JET 3600 CLASSIC
113797 AL-KO JET 3600 CLASSIC
113797 AL-KO JET 3600 CLASSIC
113797 AL-KO JET 3600 CLASSIC
Hasznos tudnivalók a szivattyúk kiválasztásával kapcsolatban

A szivattyúkat működési módjuk szerint két nagy csoportba sorolhatjuk. Ezek: a merülő szivattyúk és a felszíni, vagy más néven kerti szivattyúk.

Jelen fejezetben tárgyalt típusok a felszíni, vagy kerti szivattyúk. 

 kerti szivattyú

 

A kerti szivattyúk nem merülnek (nem is merülhetnek) be a vízbe, hanem a felszínre telepítve üzemelnek. Szívócsövön szívják fel a vizet, majd nyomócsövön továbbítják azt. Nagyon fontos alapelv, hogy a szívócső végére egy visszacsapó szelepet (lábszelepet) kell szerelni, hogy a szivattyút üzembe helyezéshez fel tudjuk tölteni a szállítandó folyadékkal, valamint az, hogy a szívócsőnek abszolút tömítettnek kell lennie.

Tömítetlen szívócsövön a szivattyú levegőt is szív, amely jelentősen csökkenti teljesítményét, szélsőséges esetben meg is hiúsulhat a víz felszívása. Tömítetlen szívócső esetén a szivattyú minden kikapcsolását követően kifolyik a víz a szivattyúból és a szívócsőből is, lehetetlenné téve annak következő sima beindítását. A szívócső  merevfalú cső kell legyen, vagy pedig összeroppanás ellen védett úgynevezett bordás merevítésű cső.

Ellenkező esetben pl. hagyományos locsolótömlő alkalmazásakor a szivattyú szívóhatása összelapítja azt, lehetetlenné téve a víz felszívását. Mivel a felszíni légnyomás kb. 1 bar - ami mint tudjuk 10 méter vízoszlop nyomásának felel meg - ezért elméletileg sem lehet a vizet 10 méternél mélyebbről felszívni. Itt, mint a merülő szivattyúknál is igaz az, hogy e tekintetben nem a kút mélysége az irányadó, hanem a víz szintje a szivattyú szívócsonkjától. A gyakorlati szívóképesség jellemzően a Jet rendszerű szivattyúk esetében 8-9 méter, míg a hagyományos felépítésű szivattyúknál 7 – 7,5 méter.

Ha a szivattyú használata során a vízkivétel nagyobb, mint a kút vízhozama, akkor a vízszint folyamatosan csökkenni fog, és főleg csőkutaknál könnyen túllépheti a maximális szívómélységet. Ekkor a folyadékszállítás leáll. Ezt tapasztalva a vízkivételt azonnal csökkenteni vagy szüneteltetni kell.

A felszíni szivattyúk szállítómagassága mindig a szívómélység és a nyomómagasság összege, tehát a szivattyú által ténylegesen áthidalt szintkülönbség. Ha egy szivattyú maximális szállítómagassági adata például 42 méter, akkor, ha 8 méter mélyről szívja a vizet, a felszíntől csak 34 méter magasra képes emelni azt. Mivel 10 méter vízoszlop magasság kb. 1 bar nyomásnak felel meg, a példában említett adatú szivattyú végnyomása ebben az esetben 3,4 bar lesz, melyet még az alábbiakban részletezett csőellenállás tovább csökkent.

Szót kell ejteni a szivattyúk teljesítményét befolyásoló igen lényeges tényezőről. Mint azt már tudjuk, a szivattyúk a vizet csövön továbbítják.

Nem mindegy azonban, hogy ez a cső milyen átmérőjű. A csőellenállás annál nagyobb, minél kisebb a cső átmérője, hiszen ugyanaz a vízmennyiség a kisebb keresztmetszetű csövön nagyobb sebességgel kell, hogy áramoljon, az ellenállás pedig a sebesség négyzetével nő.

Általános tapasztalat, hogy óránként egy köbméter víz szállítása esetén az 1"-os cső hosszának (a vízszintesen fekvő részének is) 2%-a emelőmagasságnak minősül. 3/4"-os cső esetében ez 8%, míg 1/2"-os vezeték esetén 40%.

Összehasunlításul vizsgáljuk meg a fenntieket 3 példán keresztül:

  • 50 m 1"-os cső ellenállása óránként 1m3 víz szállításával számolva 2%, azaz 1 méter emelőmagasságnyi. Ezt a legtöbb szivattyú szinte észre sem veszi.
  • 3/4"–os 50 méteres csőnél az ellenállása 8%, ami 4 métert tesz ki, mely még mindig nem jelentős terhelés egy szivattyúnak sem. 
  • 1/2"-os cső 50 méteres cső ellenállása már 40% lesz, ami 20 méter emelőmagasságnak számít, és ha ezt a csövet egy 7 méter szállítómagasságú merülő szivattyúhoz csatlakoztatjuk, akkor a víznek a cső végén sem nyomása nem lesz, sem számottevő folyadékszállításra nem számíthatunk, a víz éppen csak csordogál a cső végén.
A csőellenállás ismeretében hasonló számítás végezhető, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a szivattyú vízszintesen milyen messzire képes elszállítani a folyadékot.

A felszíni szivattyúkat az első üzembe helyezés előtt teljesen fel kell tölteni vízzel, és csak ezt követően szabad és lehet beindítani. A felszíni szivattyúk nem járhatnak szárazon, nem járhatnak tartósan teljesen elzárt csap mellett és nem fagyhatnak be. Az önfelszívó képesség a felszíni szivattyúknál azt jelenti, hogy amennyiben a szivattyúház tele van vízzel, akkor a szívócsőből kb. 2 m mélységből képes a vizet felszívni. Ez elsősorban gáztartalmú kutak esetében fontos tulajdonság, ahol a szívócsőben lévő vízből gáz válhat ki, és légdugót képezhet a szívócső tetején. A szivattyúk motorja a hálózati dugó bedugásával vagy hálózati kapcsolóval indítható el. Ha a szállított folyadékban homok, vagy egyéb csiszolóanyag hatású szennyeződés van, az jelentősen csökkenti a szivattyú élettartamát. A felsorolt hibákból eredő meghibásodások nem javíthatók garanciában. Ha arra van szükség, hogy a szivattyú a vízfelhasználásnak megfelelően kapcsoljon be és ki, házi vízellátóra vagy automata szivattyúra van szükség.

A felszíni szivattyúk méretezéséhez szükséges számítások:

(Kattintson a képre a nagyításhoz) Felszini szivattyú méretezési séma

  • Energiahatékony és önfelszívó
  • Erős szívóhatás és hatékony vízfolyás a beépített Venturi-rendszerrel
  • Hosszú élettartam az üvegszál-erősítésű szivattyúház révén
  • Könnyű szállítás az ergonomikus markolatnak köszönhetően
  • Nagy előszűrő a szennyeződések ellen
  • Kényelmes betöltés az üzembe helyezéskor az előformázott betöltő tölcsér révén
Elérhetőség
raktáron
Központi raktárkészlet
3 db
Külső raktárkészlet
több mint 5 db elérhető
Szállítási idő
1 munkanap
Kiszállítás dátuma
2024.04.01
Szállítási költség
ingyenes
Cikkszám
113797
RRP: 49 900 Ft 
46 900 Ft
Raktár 1
3 db
Raktár 3
0 db
Részletek

Kertes házban, nyaralóban, de akár az otthonunkban is, bizony rendkívül hasznos lehet egy jól megválasztott kerti szivattyú, igazán sokoldalúan kihasználható, sőt a nem is túl drága készülékkel és sok pénzt takaríthatunk meg.
A kutakból vagy esővíztárolókból kinyert vizet bakteriológiai, vagy kémiai összetételük miatt ivóvízként nem használjuk (ennek következményeként fürdéshez, mosogatáshoz, főzéshez sem), viszont az esetek többségében tökéletesen megfelelnek öntözéshez és a ház körüli tisztítási munkálatokhoz is.
Elsősorban ezekhez a felhasználásokhoz ajánljuk az AL-KO kerti szivattyúit.

A kútvizek gyakran tartalmaznak szennyezőanyagot (pl.homok) ami nem szerencsés, ha szivattyúba majd onnan a vízvezetékrendszerbe kerül.
A homok mennyiségtől függően előbb vagy utóbb károsíthatja a szivattyút és a vízvezeték rendszerbe kötött egyéb berendezéseket is.
A homok kivédésére beépítésre került egy XXL méretű előszűrő, mely 60 mikronos szemcsenagyság felett kiszűri a szennyeződéseket, így a homokot is.
Ha jelentős mértékben "homokol" a kút, akkor bizony még így is sűrűn kell tisztogatni a szűrőt, de legalább a szivattyú és a vízvezetékrendszer védve van.

A szivattyú nem tartalmaz beépített védelmet a szárazon futás ellen és nyomás-, úszó-, vagy áramláskapcsolót sem építettek be.
Ha ezek nélkül csak úgy használja, hogy gondoskodik a szivattyú állandó felügyeletéről és ha a működésben rendellenességet tapasztal, akkor leállítja!
Kiegészítő tartozékként (külön rendelhető) társíthatja AL-KO HYDROCONTROL-lal is, mellyel a szivattyú működése automatizálhatóvá válik.

Adatok
Típus
JET 3600
Termékcsalád
CLASSIC
Termékkategória
EASY
Gyártó
AL-KO
Rendeltetés
kerti szivattyú
Működési mód
Elektromos - hálózati
Hálózati feszültség
AC 230V/50Hz
Szükséges főbiztosíték
13 A
Teljesítmény
850 W
Motor típusa
1 fázisú aszinkron, állandó segédfázissal
Motor hajtásmódja
direkt
Ivóvízhez használható
Nem
Szivattyú ház anyaga
ABS
Hidraulikus fokozatok száma
1 lépcsős
Max. szívómélység
8 m
Max. emelési magasság
38 m
Max. víznyomás
3,8 Bar
Max. szállított mennyiség
3 600 liter/óra
Max. folyadék hőmérséklet
35 C°
Szárazonfutás elleni védelem
Nincs
Áramláskapcsoló
Nem
Nyomáskapcsoló
Nem
Előszűrő
Beépített
Szívóoldali csatlakozómenet
G1"
Nyomoóldali csatlakozó menet
G1"
Nettó terméksúly
8 Kg
Jótállás Fogyasztói
3 év
Jótállás Közületi
1 év
Jótállás Ipari használatra
6 hónap (pl. gépkölcsönzés)
Jótállás érvényesíthető
Országos márkaszerviz hálózatnál és a forgalmazónál is.
Készülék használati útmutatója
Szállított tartozékok
Kezelési útmutató
Származási hely
P.R.C.
Csomagolás mérete 1.
Hosszúság 50 cm
Csomagolás mérete 2.
Szélesség 21 cm
Csomagolás mérete 3.
Magasság 26,6 cm
Cikkszám
113797
Kiegészítő termékek